Skip to content

Hasznos honlapok

https://ujkor.hu
A történettudományi ismeretterjesztő portál színvonalas, gazdag képanyaggal ellátott, ismeretterjesztő cikkeket közöl. Az írások szerzői jónevű történészek, történelemtanárok. Rendszeresen szemléz más online lapokat, kiállításokat, konferenciákról, előadásokról tájékoztat, tudományos kutatókkal készült interjúkat közöl.
 
https://www.1001tortenet.net/
Diákoknak és tanároknak szóló történelemórai feladatok, források, segédanyagok, videók stb. gyűjteménye. Töriérettségi kincsestár – az érettségire való készülés „praktikái”. Egy gyakorló történelemtanár blogbejegyzései a tanári hatékonyságról.
 
https://tte.hu
A Történelemtanárok Egyletének tagjai kevésbé ismert (de annál érdekesebb), a tananyaghoz nem igazán közel álló, sokkal inkább annak kiegészítésére és az érdeklődés felkeltésére szolgáló témájú cikkeket publikálnak. Egy-egy kérdésre, sztereotípiára, majd ezek megválaszolására, sokszor az ellentétüknek bebizonyítására épülnek fel az írások. Mindemellett a történelemtanításról osztanak meg értékes, tapasztalatokkal alátámasztott gondolatokat. (Tóth Anna Bodza 2025A)
 
https://tenyleg.com
A weboldal rovataiban hamis, érzelmi alapon kreált magyar és más országokhoz tartozó történelmi mítoszokat vesz sorra és cáfol meg. Cikkeit történelemtanárok, régészek, történészek írják. Különlegessége, hogy egy-egy történelmi esemény kapcsán igényesen szerkesztett, adatokkal is alátámasztott vitákat oszt meg. Az ‘állítás’ és a ‘cáfolat’ után a ‘bővebben’ fület megnyitva részletesebben is olvashatunk az adott mítoszról. (Tóth Anna Bodza 2025A)