Történelem-filozófia honlap

Kezdőlap

Érettségi

Versenyek

Szakmai anyagok

Gyapay Gábor Emlékterem

Egyéb

Projektek

Százhalombatta Régészeti Park

Helyszín: Százhalombatta Régészeti Park (vezetés + kézműves foglalkozás a korabeli technikák elsajátítására)

Résztvevők: 9. évfolyamos tanulók (esetleg 11. évfolyamos történelem faktosok)

Cél: A neolit és fémkori emberek életével való megismerkedés; a régészet módszereinek megismerése; a parkban szerzett információk kreatív módon történő felhasználása.

Feladat: A régészeti parkban tett látogatást követően mindenkinek egyéni munkát kell beadnia. Választani lehet a következők közül:

Értékelés: A legjobb rajzok és novellák kiállításra kerülnek illetve a történelem munkaközösség honlapján megtekinthetők. A diákok érdemjegyet is kapnak szöveges értékelés kíséretében.

Szakmai anyagok:


Élő történelem

A Dupcsik Csaba - Repárszky Ildikó által írt új forrásközpontú középiskolai történelem tankönyvsorozat segítségével számtalan lehetőség nyílik projektmunkák végzésére. Mivel ezek munka- és időigényesek, félévenként egy-egy munka megvalósítására van lehetőség. A kilencedik évfolyamon így az első félévben a Százhalombattai Régészeti Parkhoz kötődik a téma: a fémkorok emberének életmódja; második félévben az antikvitás hétköznapjai és kultúrája. 10.-ben a középkor emberének hétköznapjai és a középkor kultúrája. Mivel az iskola uniós Comenius-programban vesz részt az unió által a diákok számára nyújtott lehetőségek és a modern uniós polgár témakörben, az unió és mi a projektek témája. Itt látható néhány, filmes műfajban készített projektmunka.

Témák: